Op bezoek bij de VSM

VSM Opstarten 64 415

Als kind raakte ik al geïnteresseerd in de VSM door mijn vader. Elk jaar in september bezochten we de open dagen “Terug naar toen”. Ik heb vaak de stoomtreinen door het prachtige Veluwse landschap zien rijden. De indrukwekkende Duitse eenheidslocomotieven, waarvan sommige al meer dan 75 jaar oud zijn, hebben altijd mijn aandacht getrokken.

Wat ik zo fascinerend vind aan deze machines, is dat ze lijken te leven. Alles sist, beweegt, is warm, tikt, rookt en ruikt. Telkens wanneer we iemand van de VSM spreken, hoor ik dat ze al in de nacht beginnen met het opstoken van de locomotieven.

Recentelijk raakte ik gefascineerd door het idee dat zo’n trein ’s nachts tot leven komt, aangestoken door een klein vuurtje. Dit proces begint met een vlammetje en groeit uit tot een “levende machine”.

Dat wilde ik zelf meemaken! Hoewel de “nacht” iets minder vroeg begon dan verwacht vanwege de iets kleinere locomotief 64, was ik om 5:00 uur aanwezig. Ik kreeg uitzonderlijk toestemming om het hele opstartproces vast te leggen en mee te maken met stoker Rowan.

Het was geweldig! De sfeer in de loods, het hele proces van opstoken met brandende doeken en hout, het eindeloze smeren – het was precies zoals ik had gehoopt. De trein startte redelijk statisch en gedurende de ochtend begon “ze” steeds meer te dampen, tikken en bewegen. Hieronder zie je het hele proces! Veel dank aan de VSM